1260973224_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ampère [āpǟʹr], lyh. A., sähkövirran voimakkuuden yksikkö = 1/10 absoluuttisen elektromagneettisen virranvoimakkuuden yksiköstä. Virranvoimakkuus on 1 A., jos se sekunnissa hajoittaa alkuosiinsa 0,0933 mg vettä tai erottaa samassa ajassa 0,001118 g hopeaa hopeanitraattiliuoksesta. A:eä käytetään voimakkaita sähkövirtoja mitattaessa, heikompia mitataan 1/1000 A:lla, milli-a:lla.

Ampère [ãpǟʹr], André Marie (1775-1836), ransk. matemaatikko ja fyysikko, elektrodynamiikan perustaja. Nerokkaalla hypoteesilla magnetismin luonteesta A. selitti sekä sähkövirtojen vaikutuksen magneetteihin että sähkövirran magnetisoivan vaikutuksen sen läheisyydessä olevaan meltoon rautakappaleeseen eli n. s. elektromagneettiset ilmiöt. A. tutki myös sähkövirtojen vaikutusta toisiinsa, keksi elektrodynaamiset ilmiöt ja lausui niitä koskevan peruslain. Ampère-kierros, sähkömagneetin johtokierrosten luvun ja johdossa
kulkevan virran voimakkuuden  tulo. — Ampère-mittari l. amperimittari, sähkövirran voimakkuuden mittauskoje, joka ilmoittaa virran voimakkuuden ampereissa. A:t perustuvat sähkömagneettiseen vaikutukseen, virran lämmittäviin tai elektrodynaamisiin vaikutuksiin. — Ampèren laki, A. M. Ampèren keksimä sääntö: jos ajatellaan henkilön uivan sähkövirran suunnassa, kasvot magneettiin päin käännettyinä, niin läheisen magneetin pohjoispuoli aina kääntyy vasemmalle. — Ampèren teline l. jalusta, laitos jolla voidaan kokeellisesti näyttää sähkövirtojen vaikutusta toisiinsa. — Ampère-tunti l. amperitunti, se määrä sähköä, joka tunnissa virtaa sähköjohdon läpi, jos virranvoimakkuus on 1 ampère.

Amperi, ampère (ks. t.).